Bina Otomasyon Yönetimi
Bina Otomasyon Yönetimi

İçinde bulunduğumuz yüzyılın getirmiş olduğu yaşam standartları ve buna eş zamanlı gelişen teknoloji beraberinde artan enerji maliyetlerini, işgücü maliyetinin artışını, çevre kirliliğini, bütçe tutarsızlıklarını, insan sağlığını olumsuz etkileyen nedenleri..vb getirmektedir. Dolayısıyla yaşadığımız dünyayı daha yaşanılır kılabilmek için insan hayatına ait her proje için teknoloji sürekli kendini yenileyerek hızla ilerlemektedir, duruma sektörel yönden baktığımızda gelişen bu yeni nesil teknolojiyi projelerimize hızla ve doğru bir şekilde aktarmamızın artık kaçınılmaz olduğu gözlenmektedir. Akıllı bina sistemlerine ilişkin zayıf akım ve otomasyon çözümlerinde güvenlik ve konforun bir arada sağlanması hedeflenmekte ve bu çözümler, kullanıcı dostu ve hayatı kolaylaştıran özellikleri ile gelişen teknolojinin binalarımıza yansımasını oluşturmaktadır.

İnsan hayatını kolaylaştıran ve hayatımızı idame ettirdiğimiz bu yapılarda entegre akıllı bina sistemleri artık keyfi bir ihtiyaçtan öte yaşamsal zorunluluk ve aynı anda maksimum konforu minimum ekonomiye sağlayan sistemler topluluğudur, her şeyden önemlisi söz konusu sistemlerin doğru projelendirilmesi sağlanmak şartıyla insan hayatına konforu yaşatabilir aksi halde sistemler doğru projelendirilip uygulanmasa karmaşa, sarfiyat ve konfor eksikliği ve hatta sağlığımıza zarar olarak hayatımıza yansırlar.  Binalarda minimum düzeyde de olsa aşağıdaki sistemlerin olması içinde bulunduğumuz yüzyıl itibari ile gerekmektedir, önemli olanları başlıklar halinde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • HVAC(Heating, Ventilation, Air Conditioning) Isıtma-Soğutma Mekanik Otomasyon Sistemi
  • Enerji Otomasyonu (faturalandırma-İzleme) hem mekanik hem elektrik sayaçlarını kapsamaktadır.
  • Aydınlatma Otomasyonu ihtiyaca göre aydınlatma verimliği sağlayan sistemler(KNX,EIB,DALI…vb)
  • Yangın Alarm sistemi, ülkemizde yönetmeliği olan can ve mal güvenliğimizin yaşadığımız binalarda zarar görmemesi için uygulanan ve uluslararası standartlara ve sertifikalara (VDS, APPLUS, LPCB vb) uygun sistemlerdir.
  • Acil Anons ve Seslendirme, yangın alarm sistemi ile fiziksel entegrasyonu olmazsa olmaz proje bazlı standartlarla donatılmış (EN54 normlarına uygun) uyarı sistemleridir.
  • CCTV Sistemleri, günümüzde kapalı devre görüntülü güvenlik sistemleri 7/24 aktif durumda çalışan ve günümüzde tamamen IP altyapısı ile omurgası hazırlanmış video analiz yeteneği olan çeşitli senaryolar ile donatılabilen komplike güvenlik sistemleridir.
  • Kartlı Geçiş ve Kontrol Sistemleri, proje bazlı olarak işleyişi proje aşamasında değiştirilebilen temelinde giriş çıkış kontrolü ve takibi için kullanılan çok yönlü sistemdir.
  • CO Algılama Sistemleri, karbon monoksit algılamasını ve kontrolünü kademeli sağlayan ve genelde otoparklarda kullanılan sistemdir

Yukarda belirttiğimiz sistemlere ilişkin ana başlıkları kısaca açıklamak gerekirse;

•    HVAC(Heating, Ventilation, Air Conditioning) Isıtma-Soğutma Mekanik Otomasyon Sistemi yani BYS veya BOS diyerek kısalttığımız sistemi projelerde, partneri olduğumuz Schneider Electric firmasının yeni jenerasyon Smart StruxureWare Bina Yönetim platformu kullanmaktayız. Sistem merkezi çeşitli animasyonları, dahili kütüphanesine ek olarak eklenebilir yeni iconlar, veri akışı, veri kontrolü ve üst entegrasyon yapılabilen, grafik ekran destekli, kullanıcı dostu ve kolay anlaşılır olması sistemin özelliklerinden küçük bir bölümüdür. Bu merkezi sistem ile paket tipi mekanik cihazlar yada paket olmayan direkt bizim saha ekipmanları ile sisteme I/O ünitelerinin bağlı olduğu DDC (Direct Digital Controller) ile sisteme aktardığımız cihazların(Chiller, EF, AHU, Boyler, Isı Pompaları, VRV, HRU, Jetfan…) açık protokol haberleşme üzerinden (BACnet, Modbus, LON ) native network entegrasyonunu sağlamaktadır. Sistemin native networke dayalı olması arada bir gateway olmadan direkt haberleşmesi anlamına gelmektedir, mevcut uyguladığımız projelerimizde bu yapıyı uygularken tecrübelerimizden dolayı plug and play yani tak çalıştır seviyesine kadar indirmiş durumdayız. 
 

•    Enerji Otomasyonu bir binadaki; elektrik, su, buhar, güneş, rüzgâr, gaz vb maliyetlerinin gerçekçi bir şekilde hesaplanması neredeyse bir standart olmuş durumdadır. Günümüzde artan rekabet, maliyetler, çevre koşulları göz önüne alındığında daha yaşanabilir bir yaşam için olmazsa olmaz bir bütündür ve ayrıca enerji otomasyon sistemi kayıpları, verimliliği, kontrolü, izlemeyi ve faturalandırma işlemlerinin yapıldığı modüler bir sistemdir.

•    Aydınlatma Otomasyonu ilk başlarda konfor amaçlı uygulansa bile daha sonra bina ve tesislerde artan enerji maliyetleri, diğer giderler ve insana bırakılan kontroller karşısında yeterli enerji tasarrufu sağlanamamıştır ancak sektörde istenilen tasarruf noktasına ulaşmak için ilgili yasa ve yönetmeliklerle destek verilmiştir (Enerji Verimliliği Kanunu). Bu nedenle bina ve tesislerde aydınlatma otomasyonunun kullanılmasının nedenleri kısaca şöyle özetlenebilir; artan enerji ve sabit enerji maliyetlerine ek olarak çalışanların giderleri, enerji verimliliği kanuna bina ve tesislerin ilgili yönetim kısımları tarafından yönlendirilmesi, yeşil binalar konseptinin bina ve tesise katmış olduğu olumlu imaj…vb sayılabilir. 
Aydınlatma otomasyonu on/off ve Oransal olmak üzere 2 şekilde kontrolü yapılır, sistemin mimarisi yapı itibari ile diğer sistemler ile entegrasyonu oldukça kolay ve uygulanabilir düzeydedir ve belli başlı protokolleri şunlardır; (KNX,EIB,DALI,DMX…vb)

•    Yangın algılama sisteminde Türkiye Distribütörü olduğumuz Detnov/İspanya ve Detectomat/Almanya firmasının üretimi İnteraktif Adresli Yangın Algılama sistemlerini uygulamaktayız. Rakiplerimize oranla daha modüler, daha esnek sistem mimarisi ve daha fazla avantajlara sahip interaktif yangın algılama sistemlerimizle uygulamalar yapmaktayız (sistemlerimiz onboard modbus yapısı, loop uzunluğu, loopta daha fazla ekipman sayısı, loop polaritesiz bağlantı imkanı ile sahada devreye alma süresinin kısalması üstün özelliklerden küçük bir bölümüdür). Sistem onboard Modbus haberleşme desteği sayesinde açık protokol haberleşme yeteneği vardır, bu sayede yatay entegrasyon, dikey entegrasyon ve üst çatı entegrasyonuna uygundur. Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği ve EN54 standartlarına uygun olarak duman kontrol fonksiyonlarını sağlamak üzere binalardaki basınçlandırma, duman tahliye fanları, yangın damperleri gibi mekanik cihazlarla over-ride kontrol özellikte tam entegre çalıştırılabilmektedir. Ayrıca can ve mal güvenliğimizin yaşadığımız/çalıştığımız binalarda zarar görmemesi için uygulanan ve uluslararası standartlara ve sertifikalara (VDS, APPLUS, LPCB vb.) uygun sistemlerdir.

Detnov Çözümünün Önemli Üstünlükleri

  • Kontrol panelleri 1 Loop/250 adresten 8 Loop/2000 adrese kadar genişleyebiliyor
  • Modbus açık protokol haberleşme desteği var.
  • Tüm dedektör, buton ve modüller izalatörlü

•    Kapalı otoparklarda Detnov/İspanya üretimi Karbonmonoksit Algılama ve Kontrol Sistemi kullanılmaktadır. Detnov CO algılama ve kontrol sistemleri ayarlanabilir zon bazında 3 kademe röle çıkışı, zon bazında 0-10V Analog çıkış ve Modbus IP çıkışları sayesinde her türlü ihtiyaca ve projelere kolayca adapte edilebilmektedir.

CO Kontrol Paneli

  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F

•    Acil anons sistemlerinin temel amacı hoparlörler ile zon bazında otomatik yangın anonsu ve belirlenen noktalardan manuel anons yapılmasına olanak tanımaktadır. Acil anons sistemi bina yangın senaryolarına uygun olarak yangın alarm sistemine tam entegre olarak çalışması gerekmektedir.

Acil Anons Sistemleri

•    IP CCTV VideoXpert yani ölçeklenebilir video yönetim ve izleme sistemi özelliklerinden bazıları;
- Tek arıza noktasını ortadan kaldırmak ve arızaya dayanıklı yazılım, dağıtık mimarı ile çoklu yedekleme seviyeleriyle güvenilirliği sağlamak için tasarlanmıştır.
- Ölçeklenebilirlik ve modüler genişleme sağlar.
- Endura® ve Digital Sentry® sistemleri için geçiş yolları sağlar.
- VMS ağlarını kümeler ve tek bir sistem aracılığıyla tüm videoları yönetir (VideoXpert Ultimate dağıtımları)
- Müşterinin sahip olduğu donanımın ölçülmüş performansı veya uygun geçişi için donanım veya yalnızca yazılım dağıtımları mevcuttur. 
- Kolay kurulum ve bakım için Microsoft® Windows® tabanlı 
- Tarayıcı tabanlı yönetim arabirimi, sabit bir istemci olmadan yönetim olanakları sunar 
- Her biri bağımsız işlemciler tarafından çalıştırılan, monitör başına 16 kadar akış görüntüleyen 6'ya varan iş istasyonunu destekler 
- İş istasyonları, operatör kontrolünü en üst seviyeye çıkarmak için 3B fare ve programlanabilir klavye aksesuarları ile mevcuttur 
- Haritalama, video bilgi bindirmeleri (eConnect) ve plaka tanıma (PlateSmart) özelliğini de içeren eklentilerle genişletilebilir 
- Uygun gördüğünüz ağ kaynaklarını organize etmek için etiketler oluşturma ve etiketleri atama 
- Yerel RAID 6 depolama çözümü, 3. taraf kameraları ve Pelco Optera kameralarını destekler 
- ONVIF uyumlu: ONVIF S uyumlu kameraları ve cihazları destekler 
- İnceleme modu, operatörlerin video oynatmayı senkronize etmelerini ve ilgilenilen sahneleri kapsayan incelemeyle ilgili oynatma listelerini dışarıya aktarmalarını sağlar. 
- Desteklenen diller: Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Korece, Lehçe, Portekizce, Rusça, Türkçe, Arapça, Japonca ve Çince (Basitleştirilmiş)
 

•    Kartlı Geçiş Sistemlerine ait topoloji aşağıdaki gibi özetlenebilir;

Özetlemek gerekirse;

StruxureWare platformu, merkezi kontrol ve olay yönetiminde yeni jenerasyon scada yazılımıdır. Gelişmiş hareketli grafik ekranlar, detaylı raporlama, grafik gösterim ekranları ve yazılım/donanım arabirimlerine ihtiyaç duymadan native network kontrolü. Aydınlatma otomasyonu, enerji otomasyonu, HVAC mekanik otomasyon, yangın-güvenlik sistemleri entegrasyonu, audio/visual sistemler entegrasyonu tek platformda çözülmektedir. Kullanıcı ekranlarına dokunmatik paneller, IPAD, akıllı telefon veya PC üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Uzak erişim yetenekleri, log bazında sms/email gönderebilme yetenekleri de işletmede destekleyici fonksiyonlar sağlamaktadır.
 

StruxureWare ile yapılandırılacak yüksek performanslı çözümler kullanıcıya şu avantajları sağlamaktadır:

  • Her sistem için ayrı touch paneller veya yazılımlar kullanılmasına gerek kalmadığından hem ekonomi hem de tam entegrasyon sağlamaktadır.
  • Enerji yönetimi ve tasarrufu için tek elden yönetim sağlandığından daha yüksek enerji tasarrufu ile amortisman süreleri azaltılmaktadır.
  • İşletme senaryoları ve talep edilen fonksiyonlar ek bir maliyet getirmeden yazılım revizyonları ile kolaylıkla uyarlanabilir.
  • Entegrasyonda arabirim olarak third party donanım ve yazılımlar kullanılmadığından olası versiyon değişikliklerinde sistemin etkilenmesinin önüne geçilmektedir.
     

Matriks, 20 yılı aşan bilgi birikimi, yenilikçi çözümleriyle ve akıllı bina projelerinde doğrudan yada dolaylı olarak içinde bulunduğu her projeye günümüz ihtiyaçlarını ve standartları karşılayacak doğrultuda projelendirme hizmeti vermektedir ayrıca sektörde kendini ispatlamış üst entegrasyon çözümleri ile fark yaratmaktadır.  Matriks, konusuna hakim kadrosu ile tasarım aşamasından, uygulamaya, sistem eğitimlerinden, servis-bakım çalışmalarına kadar projelerin başından sonuna tüm süreçleri yönetmektedir. 

Matriks içinde bulunduğu projelerde aşağıdaki hizmetleri sağlayarak yatırımcıya önemli faydalar sağlamaktadır:

  • Uygulama projeleri hazırlanması
  • Sistemler için optimizasyon ve değer mühendisliği
  • Sektörel yeniliklerde hızlı adaptasyon sağlanması için mühendislik çalışmaları
  • Sürdürülebilir can güvenliği, mal güvenliği ve konfor şartları için benzer proje deneyimlerinin yansıtılması
  • Enerji verimliliği için gerekli tedbirler
  • Yerel ve uluslararası standartlara göre acil durum kontrol fonksiyonlarının belirlenmesi, cause&effect tablolarının hazırlanması
  • Projedeki zayıf akım ve otomasyon sistemleri ile ilişkili disiplinlerin koordinasyonu 
  • Servis bakım hizmetlerinde stoktan yedek parça sağlanması ve hızlı servis ile işletme sürekliliği.
  • Türkiye genelinde yaygın çözüm ortağı yapısı ile hızlı ve ekonomik servis-bakım hizmetler

 

BİLGİ TALEP FORMU
T: 17.09.2020